skip to Main Content
085 - 7921209 info@endsens.nl

3 Dagelijkse dingen op kantoor die kunnen zorgen voor een datalek!

We leven in het jaar 2019 waarin we omringd worden door apparaten die allemaal in verbinding staan met het internet. Dit netwerk kan bestaan uit koelkasten, wasmachines, auto’s.. je kunt het zo gek niet bedenken. Helaas komen er hierdoor steeds meer mogelijkheden voor hackers om jouw data in handen te krijgen. Daarnaast worden de manieren om deze hacks uit te voeren steeds slimmer. Hacks komen niet alleen vanuit buiten je organisatie, maar kun je tegenwoordig ook vinden binnen je kantoor:

  1. Dat ene kabeltje dat je op Alibaba of Ebay hebt gekocht omdat het zoveel goedkoper is dan het officiële kabeltje van Apple kan veel meer zijn dan alleen een kabeltje dat je iPhone oplaadt. Het kan een Wi-Fi transmitter hebben ingebouwd waarmee een hacker de controle kan overnemen van de computer waarmee de kabel verbonden is. Van de buitenkant kun je ook niet zien dat het geen origineel Apple lightning kabeltje is.
  2. Printers staan altijd in verbinding met het netwerk en vaak zelfs in verbinding met het internet. Deze apparaten hebben geen hele sterke security en slaan een versie van het document op die ze recentelijk nog uitgeprint hebben. Het kan dus ook voorkomen dat hackers niet alleen op kantoor, maar ook thuis jouw persoonlijke informatie buitmaken.
  3. WiFi. Denk eens aan alle onbeveiligde netwerken waarmee je toch even verbinding wil maken, omdat je dat ene mailtje eruit moet sturen. Niet lettende op het feit dat je bij de McDonalds of Van der Valk in het restaurant aan het werk bent. Niet eens verbonden met het draadloze netwerk van McDonalds of Van der Valk, maar met een netwerk dat exact de naam heeft van je WiFi netwerk thuis. Hoe kan dat?! De bekende WiFi Pineapple kan hiervoor zorgen doordat jouw apparaat alle namen broadcast waarmee het ooit verbinding heeft gemaakt. Het maakt voor jouw device niet uit of het een beveiligde of onbeveiligde netwerk is. Zodra jouw laptop, telefoon of tablet de naam herkent, zal het automatisch verbinding maken. De WiFi Pineapple zorgt voor een zogenaamde Man-in-the-middle attack. Hiermee kan de persoon “in het midden” bijna alles zien wat jij op jouw device doet. Zo kan hij er overigens voor zorgen dat als je naar Facebook of zelfs de login pagina van je bank gaat, hij jouw login gegevens buitmaakt.

Wees op je hoede en wees bewust van de risico’s!

 

 

Back To Top